Sterilizarea măștilor FFP2 pentru reutilizare

Sterilizarea măștilor FFP2 pentru reutilizare

Mulți clienți care achiziționează de la noi măști FFP2 / KN95, ne întreabă despre posibilitatea de sterilizare ale acestora pentru a putea fi reutilizate mai mult timp. Dacă ne luăm după specificațiile producătorului, atunci oficial nu putem sugera metode de sterilizare, deoarece toate măștile FFP2 sunt considerate de “unică folosință”, în sensul în care producătorul nu recomandă vreo metodă de spălare / curățare și nici vreo metodă specifică de sterilizare ale acestora.

Însă există un document publicat de ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) - în alte cuvinte comisia Europeană pentru sănătate - în care se descriu metodele ce se pot utiliza pentru sterilizarea acestor măști de protecție, fiind aplicabile la toate măștile FFP2 cu valvă sau măștile KN95 simple, care sunt comercializate și de noi. Pentru consultare, articolul complet se regăsește aici: https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Cloth-face-masks-in-case-shortage-surgical-masks-respirators2020-03-26.pdf

În acest document este specificat faptul că deși măștile de tip chirurgicale sunt considerate de unică folosință, adică trebuiesc aruncate după utilizare, măștile de protecție FFP2 sau FFP3 pot fi reutilizate, cât timp acestea nu sunt contaminate cu particule infecțioase. Considerând modul de transmisie al COVID-19, știm că acesta poate rezista pe suprafețe precum metale, carton sau hârtie, astfel se poate explica și modul în care exteriorul măștii poate deveni contaminată, ceea ce crește posibilitatea de transmisie a infecției (și aici vorbim mai ales de cazuri când masca este utilizată în condiții medicale, mai puțin in cazuri de purtare civilă).


Câteva dintre metodele utilizabile pentru sterilizarea măștilor FFP2:

- Autoclavare - un proces de rutină utilizat de multe spitale, iar un studiu din Olanda a arătat că autoclavarea la 60 de grade timp de 12 minute a reușit să omoare infecția de pe mască fără ca aceasta să se deformeze. Grade mai mari însă au ajuns să deformeze masca, facându-le neutilizabile. Studiul complet se regăsește aici: https://www.rivm.nl/sites/default/files/2020-03/Hergebruik%20mondkapjes%20Informatie%20ENG_def.pdf
- Autoclavare cu HPV - la fel a fost eficient în procesul de sterilizare, masca putând fi utilizată și dupa 10-20 de cicluri de HPV, astfel acesta putând fi purtată până la 2 utilizări suplimentare. Detalii despre acest studiu se regăsesc tot pe linkul de sus de la RIVM.
- Iradiere gamma - metodă utilizată des pentru decontaminarea la scară mare a echipamentelor medicale sau a mâncărurilor. Un studiu a arătat că o doză de 20kGy (2MRad) este suficient pentru inactivarea Covid19.
- Alte metode încercate pentru sterilizare au fost: decontaminare cu ozon, iradiere ultravioletă, sau cu oxid de etilenă. Mai multe detalii despe eficacitatea acestora se poate găsi în acest articol: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781738/


Dintre toate metodele de mai sus, probabil cea mai abordabilă pentru consumatorul de rând, sau a medicilor care nu lucrează în spitale care să fie echipate cu metode mai profesionale de sterilizare, ar fi un sterilizator UV-C. Deși deocamdată nu există un studiu axat pe eficacitatea utilizării UV-C împotriva Coronavirus, acesta a fost dovedit să fie eficient împotriva altor virusuri din aceași familie, precum Sars. Modul în care lumina UV-C funcționează este prin radiația provocată, care este suficient de puternică pentru a putea distruge structura genetică (ADN sau RNA) a virusurilor și a bacterilor. Detalii despre anumite teste efectuate se pot găsi aici: https://www.researchgate.net/publication/339887436_2020_COVID-19_Coronavirus_Ultraviolet_Susceptibility

Așadar, există diferite opinii și metode în ceea ce privește sterilizarea măștilor, însă conform studiilor existente momentan, nici o metodă nu putem spune că este una sigură sută la sută, însă avem la dispoziție variante cu insușiri pro și contra pe care le putem încerca.

Află primul de stoc

×
Abonează-te la newsletterul nostru, iar noi ne vom asigura că vei fi primul care vei afla de disponibilitățile de stoc de pe site.