Cum se repară valva / supapa la măștile FFP2
Deși echipa noastră se străduiește să verifice fiecare mască la împachetare, există posibilitatea să ne scape câte una care să fie cu probleme la valva de evacuare. Acest defect apare în urma transportului din cauza șocurilor întâmpinate, fie când ajung stocurile la noi de la fabrică, fie când sunt transportate de curieri la voi, clienții noștri. Însă o valvă deplasată din poziție nu înseamnă că acea mască FFP2 nu se mai poate utiliza în deplină siguranță. Din acest motiv, am decis să scriem această postare de blog, să vă explicăm cum puteți remedia o astfel de problemă și să vă utilizați masca FFP2 cu supapă fără nici o problemă!
Modul de funcționare a acestor supape este pe modelul unei valve unidirecționale - adică permite traversarea aerului din interior spre exteriorul măștii, însă nu și invers. Acest control a direcției de deplasare a aerului se realizează printr-o membrană de cauciuc moale, care se așează pe conturul valvei și care este fixată din mijloc. Astfel, cum forța aerului se împinge pe membrană, aceasta pe direcția ( interior spre exterior) se ridică pe margini și permite traversarea aerului, însa în cealaltă direcție (exterior spre interior) nu, și astfel aerul pătruns va fi filtrat.
Cele mai des întâlnite defecte apar în urma faptului că această membrană (partea galbenă a valvei) se deplasează din locul de fixare (din mijloc), și astfel nu va mai închide valva. Pentru a remedia o astfel de problemă la măștile FFP2 cu valvă, iată care sunt pașii care trebuie urmați:
- Se folosește o șurubelniță mică, sau o pensetă lată pentru a desface valva în două. Aceste valve sunt închise prin capsare la presiune, astfel se pot desface cu grijă, iar pe urmă se pot reînchide la loc. Se inserează penseta cu grijă sub capacul valvei având grijă să nu defectăm materialul măștii:
- Se răsucește penseta cu grijă pentru a permite clipsurilor capacului să se desfacă. În cazul în care este nevoie, capacul supapei poate fi deschisă din mai multe poziții:
- După deschidere se poate observa membrana deplasată. Această membrană se așează înapoi în poziție fie cu o pensetă, fie cu mâna, având grijă să nu deteriorăm în acest proces membrana moale, că altfel nu va mai izola în mod corespunzător:
- După reașezarea membranei în poziție, se pune înapoi capacul supapei, și folosind mâna se strânge simultan din partea din spate și din față a supapei, pentru a o capsa înapoi în loc:
- Se verifică masca FFP2 pentru a ne asigura că membrana a rămas în poziția corectă, iar capacul s-a închis în mod corespunzător:
Felicitări, urmând cu grijă toți pașii de sus tocmai ți-ai reparat singur masca de protecție FFP2 cu supapă, și acum o poți utiliza ca și cum ar fi nouă!