Ce semnifică standardele de pe măști?

Ce semnifică standardele de pe măști?

Achiziția măștilor de protecție a devenit foarte importantă o dată cu răspândirea pandemiei atât la nivel global, cât și la nivel de țară. Consumatorii au început să înțeleagă nevoia de a se proteja în locurile publice, iar pentru asta este nevoie să se cunoască și standardele după care sunt certificate.

Măștile de tip “respiratoare de față”, adică cele care au o formă proprie, și nu se lipesc de fața purtătorului ca și măștile de tip chirurgicale, sunt supuse la mai multe standarde regulatorii în funcție de țările în care au fost produse sau sunt comercializate (sau mai exact Zone), pentru a putea defini eficiența lor de filtrare. Acum nu vom intra în detalii legate de diferențele dintre tipuri, deoarece acest subiect l-am tratat într-un articol precedent, unde descriem în detaliu Diferențele dintre FFP1, FFP2 și FFP3.

Aceste standarde definesc anumite caracteristici pe care măștile de protecție trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi considerate conforme. În caz de Coronavirus, organizațiile mondiale de sănătate recomandă utilizarea măștilor de tip FFP2 / KN95 / N95 sau similare. Însă ce sunt aceste standarde și cum se corelează între ele? Fiecare tip de denumire este însoțită și de anumite standarde de reglementare din spate, care definesc modul de testare a măștilor, respectiv normele pe care trebuie să le îndeplinească pentru a se certifica sub acest standard.


Iată mai jos un tabel care ilustrează denumirea, standardul de reglementare, respectiv condițiile principale de filtrare pe care trebuie să le îndeplinească pentru a se certifica sub standard:

Denumirea Zona Standardul Performanța de filtrare Toleranța de scăpare
FFP2 Europa EN 149-2001 >= 94% <= 8%
KN95 China GB2626-2006 >= 95% <= 8%
N95 USA NIOSH-42CFR84 >= 95% Nedefinit
P2 Australia / NZ AS/NZA 1716:2012 >= 94% <= 8%
Korea 1st class Korea KMOEL-2017-64 >= 94% <= 8%
DS2 Japonia JMHLW-Notification 214, 2018 >= 95% Nedefinit


Performanța de filtrare
- Înseamnă gradul de reducție a unor aerosoli specifici din aerul care trece prin filtru (de exemplu agent de testare NaCl).

Toleranța de scăpare - Înseamnă valoarea de aerosol permisă care poate penetra fie prin partea filtrantă, fie prin izolarea imperfectă a măștii pe fața purtătorului.

O comparație mult mai detaliată puteți citii într-un document emis de 3M, probabil cel mai mare producător de măști din lume: https://multimedia.3m.com/mws/media/1791500O/comparison-ffp2-kn95-n95-filtering-facepiece-respirator-classes-tb.pdf


După cum se poate observa din tabelul de mai sus, FFP2 defapt are o toleranță mai mică la filtrare, adică ar trebui să filtreze mai puțin cu 1% comparativ cu KN95 și N95. Asta înseamnă că o mască KN95 este mai eficientă la filtrare, ca și o mască care are doar certificarea FFP2.

De exemplu în gama de măști comercializate de noi, anume Măști FFP2 / KN95 cu valvă, sau Masca FFP2 / KN95 cu 4 straturi, sunt certificate sub standardul KN95, respectiv FFP2, ceea ce înseamnă că vor filtra peste 95% din particulele din aerosoli.

În multe cazuri, pe măștile produse în China, va apărea standardul KN95 (întipărit pe mască), în anumite cazuri apare și / sau FFP2, sau există și posibilitatea să apară GB2626-2006, care defapt este standardul de la KN95, deci are tot același grad de filtrare. Din experiența noastră putem spune că am văzut deja toate combinațiile de inscripționări, și apar diferențe chiar și la producțiie provenite de la aceeași fabrică, însă fiind un lot de producție diferit. Cel mai important însă este calitatea măștii, și certificările prin care acesta a trecut, iar pentru noi acest aspect este unul foarte important, motiv pentru care ne asigurăm să verificăm fiecare lot primit înainte de a trimite clienților noștri.

După părerea noastră informarea corectă a consumatorului este foarte importantă, de aceea vom continua realizarea acestor articole de informare, publicate pe blogul nostru - așa că nu uitați să vă abonați pe Pagina nostră de Facebook, unde vom distribui cele mai noi articole publicate pe site!

Află primul de stoc

×
Abonează-te la newsletterul nostru, iar noi ne vom asigura că vei fi primul care vei afla de disponibilitățile de stoc de pe site.