Beneficiile purtării unei măști cu supapă

Beneficiile purtării unei măști cu supapă

Când vine vorba despre a ne proteja de virușii cu transmisie aeriană, precum Coronavirus, purtarea unei măști de protecție este absolut vitală. Însă pe lângă nivelul de protecție oferit, este important să luăm în considerare și confortul care devine un aspect principal mai ales dacă dorim să purtăm masca un timp îndelungat. Pentru a afla mai multe despre nivelele de protecție vă invităm să citiți un articol precedent de pe blog, cu titlul “Ce semnifică standardele de pe măști!”.

Ca și element de comparație vom considera măștile de tip chirurgicale. Acestea sunt cele mai simple tipuri de măști, datorită modului de construcție. Ele se pot găsi la cel mai mic preț de pe piață dintre toate tipurile de măști recomandate de organizațiile globale de sănătate pentru protecția împotriva virusurilor. Deși oferă un nivel de protecție suficient în cele mai multe circumstanțe de utilizare, prin modul în care se pliază pe fața purtătorului, ele nu pot oferi și același nivel de confort ca și o semimască.

Semimăștile, precum masca FFP2 simplă sau masca FFP2 cu supapă / valvă, păstrează o distanță între nasul sau gura purtătorului și materialul filtrant din care este construită masca. Astfel umezeala de pe buzele purtătorului nu se transpune pe mască, iar purtarea îndelungată devine mult mai confortabilă. Pe lângă acest aspect faptul că semimasca FFP2 are un profil prin care se așează doar pe o suprafață relativ mică de pe fața purtătorului, reduce semnificativ și posibilitatea de iritare a pielii, față de masca chirurgicală, mai ales după o purtare îndelungată. Tot la acest capitol putem enumera un aspect care poate pare comic la început, însă face parte tot din categoria confortului, anume în cazul femeilor care utilizează fond de ten, respectiv ruj de buze, transpunerea (sau mânjirea acestora) este eliminată sau este cel puțin semnificativ redusă.

O altă diferență semnificativă este datorită supapei / valvei de evacuare care se regăsește pe măștile de protecție FFP2 cu supapă. Aceasta permițând evacuarea fluxului de aer și a umezelii din aerul expirat, astfel acumularea de condens va fi relativ redusă din interiorul măștii, crescând gradul de confort și totodată durata de viață a sa. Cum funcționează? Ca și orice valvă unidirecțională, adică acesta se închide în momentul în care se inpiră aer, forțând astfel trecerea doar prin materialul filtrant din care este produsă masca, iar în momentul în care se expiră aerul, aceasta se deschide ușor, permițând aerului și umezelii să se evacueze mai ușor față de cum ar putea ieși prin materialul filtrant. Prin acest proces durata de viață a unei măști de acest fel se va dubla sau chiar tripla comparativ cu o mască similară fără valvă.

Chiar dacă circumstanțele în care trăim ne obligă să purtăm măști de protecție în momentul în care suntem în zone publice sau când interacționăm cu alți oameni, avem și posbilitatea de a alege o soluție care pe de o parte să ne protejeze, iar pe de altă parte să ne ofere un confort atunci când o purtăm.

Află primul de stoc

×
Abonează-te la newsletterul nostru, iar noi ne vom asigura că vei fi primul care vei afla de disponibilitățile de stoc de pe site.